Monday 7 March 2016

Genial! Copilul învață să citească singur!


Cu timpul, tot acumulând informații, la un moment dat se leagă nişte lucruri.

De mică am fost interesată de psihologie şi cumva, intuitiv, am simțit că perioada copilăriei este importantă. Traumele din propria copilărie, traumele celor din jur m-au făcut să mă preocupe constant acest aspect.

După ce am avut copii, am aprofundat (bine, mult spus aprofundat) studiile primei femei medic din Italia: Maria Montessori asupra psihologiei copilului. Mi se pare cea mai îndreptățită în psihologia copilului, pentru că a observat sute şi sute de copii, comportamentul lor, reacțiile lor, perioadele lor senzitive pentru deprinderea anumitor abilități.

Cu aceast background, ne putem baza pe ce spune Maria Montessori, şi anume că perioada senzitivă pentru citit şi scris se află undeva între 4 şi 6 ani. Concluziile ei vin din observarea foarte atentă şi deloc intruzivă asupra capacității de însuşire a limbajului în acest interval de vârstă doar în joacă!

Maria Montessori dă acest interval tocmai pentru că fiecare copil este unic şi are "timpul lui" când este deschis cititului şi scrisului. Ştiind teoria, am căutat şi în realitate exemple. Majoritatea copiilor pe care îi cunosc prezintă interes pentru citit şi/sau scris în jurul vărstei de 5 ani! Singuri! Nu-i forțează/obligă nimeni!

Bun. Acum vin cu întrebarea: dacă ei prezintă acest interes acum (când fac toate astea de plăcere şi ca o joacă), de ce să nu profităm? De ce să nu "batem fierul cât e cald"? Ca să-i treacă această perioadă senzitivă şi să le facă la 7 sau 8 ani ca pe ceva din afară, impus? Să vezi ce "chef şi drag" de şcoală pe ei....

Am o veste bună pentru mamele preocupate de acest subiect şi interesate să le facă experiența cititului, una plăcută pentru proprii copii. Şi eu,pentru copilul meu, sunt super-fericită că acum am găsit materialele potrivite! Paşii potriviți şi în limba engleză!

Oamenii ăstia de la Usborne, se gândesc la tot! Dar la TOT! Au o serie de câteva cărțulii pentru copiii potrivită pentru această perioadă senzitivă a cititului: VERY FIRST READING cu cărți geniale din toate punctele de vedere! Hai să le vedem!


Sunt 14 cărticele în 7 etape, potrivite şi ca dimensiuni, special concepute pentru mâinile lor. Se pot achiziționa separat (pentru un cost, evident mai mare, în jur de 450 lei) sau tot setul odată pentru un cost total mult mai avantajos (în jur de 150 lei).

Vă mai spun doar atât: primele două cărți din prima etapă sunt: Pirate Pat


Şi Double Trouble


Pentru comenzi, mă găsiți pe pagina de facebook Fun Books, Smart Books.

Spor la citit!

P. S.: îmi şi imaginez mândria şi satisfacția copilului când descifrează "singur" tainele cărților!

No comments:

Post a Comment